سنگ نمک هیمالیا که رنگ صورتی جذابی دارد، از دل کوههای هیمالیا در جنوب قاره بزرگ آسیا، بهدست میآید. جالب است که بدانید، با این تفاسیر باید این نمک در دسته نمکهای معدنی قرار بگیرد، اما از نظر تکنیکی در گروه نمکهای دریایی قرار دارد.
خواص بینظیر این نوع نمک باعث شده است که بهعنوان یک انتخاب برتر نسبت به نمکهای معمولی یا همان سدیم کلراید شناخته شود.
نمک بهعنوان یک چاشنی از گذشته تاکنون در دستورهای غذایی متنوع، مربوط به هر نقطه از دنیا و با هر طعم و رنگ و بو، جایگاه مهمی داشته است.
اما از همان زمان تا امروز، معایبی را نیز از نظر سلامتی برای نمک برشمردهاند. برای مثال بیماریهایی مانند فشار خون بالا، سکته قلبی و یا مغزی از جمله مشکلاتی هستند که ممکن است با عدم رعایت اعتدال در مصرف نمک در افراد به وجود آید.
به همین دلیل است که امروزه استفاده از نمک هیمالیا، توصیه میشود. مصرف این نوع از نمک، عوارض و مشکلاتی که ذکر کردیم را برای بدن شما به وجود نمیآورد. در ادامه به برخی از خواص شگفتانگیز سنگ نمک هیمالیا اشاره میکنیم.
سنگ نمک هیمالیا چه مواد مغذی در خود دارد؟
سنگ نمک هیمالیا نسبت به نمکهای معمولی که بهصورت روزمره استفاده میشوند، سدیم خیلی کمتری دارد. میتوان گفت که هر قاشق چایخوری از نمک معمولی دارای 2360 میلیگرم سدیم است، در حالیکه برای نمک هیمالیا این مقدار به اندازه یکسوم کاهش یافته و عدد 1680 محاسبه میشود. علاوهبراین مواد معدنی بیشماری در سنگ نمک هیمالیا وجود دارد که شاید خیلی از آنها را در نمکهای معمولی نداشته باشیم.. برخی از این مواد معدنی عبارت هستند از مواردی که در ادامه میآید.
- فلز روی
- آهن
- کلسیم
- پتاسیم
- منیزیم
که وجودیت و مقدار هرکدام از این مواد معدنی به محلی که سنگ نمک هیمالیا از آنجا بهدست میآید، بستگی دارد. جالب است بدانید که احتمال دارد در برخی از انواع نمک هیمالیا، موادی سمی مانند آرسنیک، جیوه و سرب نیز وجود داشته باشند.
خواص بالقوه سنگ نمک هیمالیا چیست؟
در همین ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که بسیاری از دانشمندان و کارشناسان موادغذایی معتقدند که اگرچه در سنگ نمک هیمالیا، مواد معدنی بیشماری وجود داردکه در نمکهای معمولی یافت نمیشود، اما مقدار آنها آنقدر کم است که شاید تغییرات بزرگی در رژیم غذایی شما ایجاد نکند.
با اینحال برای نمک هیمالیا میتوان خواصی را نام برد که در ادامه با بعضی از آنها آشنا میشوید.
-
بهبود وضعیت سلامت تنفسی
بسیاری از دانشمندان معتقدند که خیلی از بیماریهای مربوط به تنفس از جمله COPD با نمک درمانی (هالوتراپی) و استنشاق نمک خشک، بهبود مییابد. البته تحقیقات پزشکی موارد بسیاری را نیز در این زمینه بهعنوان نمونه اثبات این ادعا، ارائه کرده است. در اینمیان عدهای هم معتقدند که در این زمینه تحقیقات بیشتری باید انجام شود.
-
جلوگیری از کم آب شدن بدن
به گفته محققان و کارشناسان، مصرف مقدار مشخصی از نمک، به بدن کمک میکند آب مورد نیاز برای بافتهای خود را در حد تعادل نگه دارد. مصرف نمک، بهخصوص قبل و بعد از فعالیتهای سنگین ورزشی بهشدت توصیه میشود. در این مواقع با مصرف کمی نمک، از بی آب شدن بدن جلوگیری میکنند.
-
مراقبتهای پوستی
هرچند که در این زمینه نیز باید تحقیقات بیشتری از نظر علمی انجام شود، اما با اینحال خیلی از محققان اعتقاد دارند که نمک و بهخصوص نمک هیمالیا، یک ابزار مناسب برای درمان بیماریهای پوستی از جمله اگزما است. با استفاده از این نمک در حمام، میتوانید تأثیرات آن بر روی سلامت پوست خود ببینید.
آیا استفاده از نمک هیمالیا ضررهایی هم دارد؟
پیشتر هم ذکر کردیم که نمک هیمالیا در کنار فواید بسیاری که دارد، میتواند مضراتی نیز داشته باشد که ریسک استفاده از آن را بالا میبرد. تنها راه جلوگیری از مضرات و استفاده از فواید نمک صورتی هیمالیا، رعایت تعادل در استفاده از این نمک هست. اما این نمک چه مضراتی میتواند داشته باشد؟
-
ریسک بیماری کلیوی
همانطورکه قبلاً نیز ذکر کردیم، مصرف بیشاز اندازه نمک میتواند فشارخون را بالا ببرد و باعث ایجاد بیماریهای کلیوی شود. پس اگر مشکلاتی مربوط به کلیه دارید، بهشدت توصیه میکنیم که در مصرف نمک تعادل را رعایت کنید.
-
بیماریهای قلبی
این بیماریها نیز، که دوباره مربوط به فشارخون هستند، با عدم رعایت مصرف نمک، تشدید میشوند. هرچه در اثر مصرف بیشازحد نمک فشارخون بالاتر رود، ریسک مبتلا شدن به بیماریهای قلبی نیز بیشتر میشود.
-
اختلال در استخوانها
مصرف بیشاز اندازه نمک، موجب میشود در هنگام ادرار کلسیم بیشتری از بدن خارج شود. دانشمندان در رابطه با این موضوع هنوز در حال تحقیق و بررسی هستند. اما درهرحال دفع بیشاز اندازه کلسیم، میتواند انواع بیماریهای مربوط به استخوانها ازجمله پوکی استخوان را موجب شود.
-
ایجاد بیماری هایپرناترمی
این بیماری که مخالف بیماری هیپوناترمی است، در اثر افزایش بیشاز اندازه سدیم خون بهوجود میآید. مصرف بیشازحد نمک، میتواند سدیم خون را افزایش داده و موجب ایجاد هایپرناترمی که یک بیماری جدی است، در بدن شود.